2010-07-01 17:51:38• hírek • Szatmár.ro

Decentralizáció

A közkórházak több mint 50%-a már az önkormányzatok kezében van – derült ki azon a távértekezleten, amelyen Cseke Attila egészségügyi miniszter a kórházak átvételének állásáról kért tájékoztatást a prefektusoktól és a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőitől.

A tájékoztatókból kiderült, hogy több mint 190 intézmény átvételéről írt alá protokollumot a helyi, illetve megyei tanács, és további kórházak esetében, bár még nem történt meg az átvétel, az erről szóló tanácsi határozatot már elfogadta az önkormányzat.

A helyiek kérésére, a minisztérium körlevelet küld az önkormányzati vezetőknek, amelyben tájékoztatja őket a finanszírozás és a menedzsment kinevezésének részleteiről az intézmények átvétele után.

„A helyi vezetők megértették a decentalizáció fontosságát, és ma, július elsején, közeledünk a folyamat lezárásához. Szeretném ismételten elmondani: a kórházat átvevő helyi vagy megyei tanácsnak nincs újabb anyagi kötelezettsége az átvétel következtében. A kórházak pénzügyileg önállóan gazdálkodnak, fenntartásuk eddig is a megyei egészségügyi biztosítóval kötött szolgáltatói szerződésen keresztül történt és ezentúl is ugyanúgy fog történni. Persze, ahol lehetőség van, támogatni lehet a kórházat” – nyilatkozta Cseke Attila miniszter.

Az érvényes törvényi keretek értelmében, a 373 decentralizált kórház átvételének 2010. július 10-én le kell zárulnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: